tisdag 10 maj 2011

Albin och Fredrik hör bara Barbro Hörberg på Soppan

Det är klart att det är sorgligt när någon dör.
I dom flesta fallen, i alla fall.

Om man läser att en obekant tant i Mölndal slagit sej i skallen och kolat vippen, så tycker man givetvis att det inte är så kul. Men det har ingen inverkan på ens liv.
Men om en konstnär går ur tiden så inser man, om man funderar lite, att det har en påverkan på ens liv. För även om en konstnärs liv är hans eget, så tillhör konsten alla.

Vad hade hänt om Tennessee Williams inte hade kvävts av den där korken på ögondroppsflaskan? Hade han skrivit några fler mästerverk eller hade han helt supit/knarkat sönder sej?
Och Truman Capote? Hade han kunnat skriva klart Answered Prayers?

Och vad hade hänt om Barbro Hörberg hade fått leva?
Mellan 1969 och 1976 släppte hon sex LP-skivor.
Det är nästan en skiva om året.
Hon släppte en skiva samma år hon dog, endast 44 år gammal. Av cancer.

Man kan nästan förutsätta att en person som är så produktiv hade en himla massa sånger kvar i sej. Man hoppas det. För hennes skull. Men man hoppas också att hon fick ur sej dom bästa. För vår skull.

Albin Flinkas och Fredrik Meyer har en jättefin föreställning som dom ibland kör på Klara Soppteater.
Det är inte en sån där: "Barbro Hörberg föddes den 9:e september 1932"-föreställning, där man försöker klämma in hela hennes liv på en timme.
Det är inte heller en föreställning där dom försöker riva av alla hennes låtar.
Och gud ske lov är det inte en sån där föreställning där någon försöker VARA Barbro Hörberg. Eller försöker TOLKA Barbro Hörberg på ett nytt sätt.
Det sjungs och det berättas och när man går därifrån tänker man att man har fått en ganska klar bild av vem Barbro Hörberg är.
Det är det som är så bra med föreställningen: dom verkar tycka att Barbro Hörberg är viktig. Att hennes musik är viktig. Viktigare än vad dom två artisterna är tillsammans.
Dom förmedlar Barbro Hörberg och berättar samtidigt lite om det dom vet, det dom gissar, det dom tror och det dom minns.
Och när man kommer hem går man ut på nätet och tänker att man ska kolla upp ett och annat och upptäcker att det nästan inte finns någonting någonstans om Barbro Hörberg. På spotify finns TVÅ av hennes sex skivor.
Wikipedia har några rader: hennes liv blir kortare än en av hennes sångtexter.

Under externa länkar på Wikipedia hittar man tre:
Den första går till Stim, och där radar dom bara upp hennes sångtitlar.
Den andra går till svt och något som heter Sångpärlor av Barbro Hörberg, och när man kommer dit visar det sej att videon man söker saknas.
Och den tredje går till Corren.se där dom berättar att det har getts ut en tributeskiva. Som inte finns på Spotify. Eller iTunes.

Det är tur att Fredrik Meyer efter föreställningen bemödar sej med att faktiskt stå och sälja en samlingsplatta med Barbro Hörberg.
För man får ju förmoda att om någon säljer så måste det ju finnas några som köper?
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar